VÆLG KATEGORI:
Alle retter Hovedretter Desserter Fjerkræ Fisk og skaldyr Lam Svinekød Oksekød og kalvekød Grøn mad Supper Salater Brød og kager Diverse Fedtfattige retter
 
  Ud og leg

 

TEMAER
VIDEOLEX
KOGEBØGER
HJÆLP
INFO
FORSIDEN
« tilbage
 
Ud og leg


Efterårsferien står for døren og mange forældre vælger at holde fri sammen med børnene og tager et tiltrængt pusterum sammen.
Så er det måske en ide at prøve at se sig omkring og finde muligheder i naturen omkring os. Der kan laves utrolig mange gratis aktiviteter, ved at tage børne med på dagstur til skov eller strand - eller måske bare ud i haven, hvor der kan laves bål og tilberedes mad som smager himmelsk når man selv har været kokken.

En gammel grillrest over et bål med gløder kan være stegeplads for både pande og gryde. Her kan vendes pandekager i luften og koges suppe i en gammel gryde, der måske alligevel ikke er så pæn mere.
Men tro mig, det er en stor oplevelse for børn at arbejde med fremstilling af mad på bål. Mens suppen koger i gryden kan der leges og tumles ? og det er altid dejligt når de voksne vil lege med.

Den frie leg er overset og underudviklet hos mange børn, som sidder for meget bag computerens skærm. Den skal opleves, udvikles og måske er det i starten nødvendigt at en voksen er med som rollemodel. Find det gamle tøj frem og lad det være tilladt at blive beskidt - RIGTIG BESKIDT-MØGBESKIDT- uden hævede øjenbryn når dagen er omme.
Find din indre indianer eller cowboy og smid alle hæmninger ? og LEG. Vaskemaskinen er opfundet !

Der kan bygges huler, både i træer og på jorden- sømmes sæbekassebiler sammen, bygges drager- eller udhules store græskar til flotte græskarlygter, der kan lyse op når det bliver mørkt. At lave bål når det mørkner er også en spændende og anderledes ting.
Vi har i mange af vores offentlige skove naturlejrpladser, som man kan bruge frit. Her er shelters til overnatning og bålplads, som kan danne ramme om uforglemmelige stunder. Det er sejt at at komme tilbage til skolen og fortælle at man har sovet udendørs med kammerater og forældre.

På tur i skoven er der måske mulighed for at plukke hyldebær, som kan blive til den dejligste Hyldebærsaft som kan drikkes varm.
Er man heldig og finde spisekastanjer- kan de ristets på bålets grøder og spises med koldt smør og et drys salt. Husk at give dem et snit i toppen så skallen kan åbne sig- ellers kan de eksplodere når de bliver for varme.

Har du selv æbler i haven eller kender du nogen som har så lav en æbledag. Du kan også lave familieudflugt til en frugtplantage og selv plukke frugt til familiens forbrug.
Der kan laves friskpresset juice af gode æbler- tilsæt evt. lidt gulerod. Der kan bages anderledes æbleskiver.
Opskriften på frugtkagemed æbler indeholder ikke noget fedtstof- men smager alligevel himmelsk. Eller måske en rigtig gammeldags mormor æblekage med flødeskum -husker du din barndoms skønneste æblegrød lavet af de gode danske Belle de Boskob? eller de fine glaserede æbler på pind .

Vælg nogle opskrifter som børnene har lyst til og kan li. Ikke noget som er for vanskeligt eller tager for lang tid.
Prøv f.eks de nemme Kartoffelbrøbsom kan spises nybagte som de er eller sammen med med en dampende suppe. De kan også pakkes i rygsækken og tages med på tur. Eller de fine kanelsnegle medaljer, som kan blive til de flotteste konditorkager- eller bare spises som almindelige småkager.

At fremstille spiselige ting sammen i et køkken kan være en rigtig dejlig fælles oplevelse. Arbejdstid sammen giver god anledning til snak om alt muligt mellem himmel og jord- og det giver god kontakt mellem voksne og børn. Det er vel det fornemste formål med alle de fine ?samtale køkkener? vi har udstyret vorres huse med - at der rent faktisk foregår aktivitet og samtale!

Rigtig god efterårsferie til store og små.

For mere information om aktiviteter i efteråret, check nedenstående links:

Selvplukning af frugt:
www.kildebronde-frugt.dk
Her kan man lave selvpluk af frugt ? samt deltage i mange spændende aktiviteter.
Se liste over alternative frugtplantager og gårdbutikker:
www.gaardbutikker.dk

Naturnet
www.naturnet.dk
Her finder du ture, arrangementer og tur-foldere så ingen undskyldning for at komme ud i naturen.

Naturlejrpladser
www.visitdenmark.dk
Her kan du finde guide til naturlejrpladser over hele danmark.

Danmarks naturfredningsforening.
www.dn.dk
Guide til aktiviteter i naturen, vælg afsnit om skoletjenesten /børn og unge.

   
Problemer med teknikken? Tal med vores webbureau