VÆLG KATEGORI:
Alle retter Hovedretter Desserter Fjerkræ Fisk og skaldyr Lam Svinekød Oksekød og kalvekød Grøn mad Supper Salater Brød og kager Diverse Fedtfattige retter
 
  Gammeldags lagkage

 

TEMAER
VIDEOLEX
KOGEBØGER
HJÆLP
INFO
FORSIDEN
« tilbage
Udskriv opskrift »
Send til en ven »
 

Gammeldags lagkage

En rigtig ?mormor? lagkage er der mange som holder meget af. Måske vil du overraske en god ven eller bidrage til at en fødselsdag bliver ekstra festlig. Denne opskrift på lagkagebunde og den hjemmelavede vaniljecreme kan blive til en almindelig rund lagkage, eller opskriften kan ganges op og bundene bages i bradepanden, så kan kagen blive meget stor og række til rigtig mange gæster. Hvad der lægges imellem bundene ud over den lækre vaniljecreme er et spørgsmål om smag og behag. Pyntningen af kagen kan også varieres. Måske skal det være en overdådighed af flødeskum, eller hvis man foretrækker det: overtrukket med tyndt marcipan og pyntet med flotte marcipanroser. Med lidt tålmodighed og fingersnilde kan der fremstilles den flotteste kage man kan tænke sig.

GAMMELDAGS LAGKAGE

Lagkagebunde:
3 æg
1 spsk koldt vand
100g flormelis (2dl)
65 g mel (godt 1 dl)
65 g maizenamel (ca.11/4 dl)
1 tsk.bagepulver
3 lagkageforme eller springform eller 1 bradepande

Ovnen tændes og sættes på 225 grader. Pisk æggene lette og luftige med vand og flormelis. Bland mel, maizenamel og bagepulver sammen i en skål, og sigt det af nogle gange ned i æggemassen medens der vendes let og forsigtigt. Dejen kan enten bages i 3 lagkageforme, i en springform og siden skæres igennem til 3 stykker, eller i bradepanden beklædt med bagepapir. Bagetid 8-10 min midt i ovnen til de er lysebrune og gennembagte. Hvis de bages i springform forlænges bagetiden til 20-25 min. Afkøles let og løsnes fra formen og anbringes på bagerist til de er helt kolde. Hvis de først skal bruges dagen efter kan de opbevares med sukkerdrysset bagepapir mellem bundene, så de ikke hænger sammen. Vælges bradepanden som bageform, kan lagkagebunden deles i f.eks 3 stykker og senere lægges sammen til en firkantet lagkage.

KAGECREME

Selvfølgelig kan du købe pulver ? det er nemt, men kan ikke sammenlignes med en hjemmelavet rigtig kagecreme. Du kan bruge den til linser, i wienerbrød eller den klassiske: i en dejlig lagkage.

Kagecreme:
2 æg
2 spsk. sukker
2 spsk. maizenamel
2 1/2 dl. mælk
1/2 stang vanilje eller 1 tsk. vaniljesukker
11/2 dl piskefløde

Pisk æg
Sådan ser du om et æg er friskt .
og sukker godt så det er let og luftigt. Rør maizenamelet i æggemassen, sammen med vaniljesukker eller kornene fra vaniljestangen.
Sådan bruger du en vaniljestang .
Varm mælken op til kogepunktet - pas på den koger let over. Hæld den kogende mælk i æggemassen medens der piskes som en rasende. Kom cremen tilgage i gryden og lad den komme op til kogepunktet, medens der hele tiden røres så den ikke brænder på. Cremen afkøles, evt. i vandbad. Pisk i den med mellemrum, så den ikke danner skind. Når den er helt kold blandes den piskede fløde forsigtigt i og cremen er klar til brug. Hvis du vil bruge cremen til lagkage, så gør sådan her: lagkagebundene lægges sammen med kagecremen, syltetøj, frugt i små stykker eller en god æblemos. Det er en god ide at lægge lagkagen sammen dagen før den skal spises, så den kan trække lidt. Kagen skal først pyntes lige inden den serveres. Den kan overtrækkes med en glasur lavet af flormelis rørt med ganske lidt vand, evt. tilsat kakao. Kan pyntes i kanten med flødeskum lagt på med sprøjtepose.
Sådan bruger du en sprøjtepose.
På glasuren kan der dekoreres med frisk frugt, krymmel eller med flødeskum fra sprøjteposen. Lagkagen kan også overtrækkes med marcipan
Sådan ruller du marcipan tyndt ud .
og f.eks. dekoreres med hjemmelavede marcipanroser.
Sådan laver du marcipanroser .


Inspiration på email? Skriv dig op her