Orientalsk risrat med oksekød
Den orientalske risret er mildt krydret og fyldt med både kød, grøntsager, rosiner og pinjekerner. Det er praktisk med sådanne ?Alt i en gryde-retter? der næsten passer sig selv. Her er brugt oksekød, men den kan også laves med lam eller svinekød eller helt uden som vegetarret, hvis du foretrækker det.ORIENTALSK RISRET MED OKSEKØD (4 personer)
ca. 500 g skært oksekød i terninger
1 spsk. olie
2 tsk. karry
evt. 1/2 spsk. Garam masala eller ½ spsk. mild paprika (fås i indvandrerbutikker og i visse supermarkeder, kan undværes)
2 små løg
Sådan hakker du løg
1-2 fed hvidløg
7 dl vand eller hønsebouillon
salt og kværnet peber
en krydderbuket af: rosmarin og persille
evt. lidt safran eller gurkemeje (gør risene gule)
260 g basmatiris ( eller ris til løse ris)
1-2 porer
2-3 gulerødder
2 dl rosiner
1-2 spsk. ristede pinjekerner eller mandler
Dup kødet tørt. Pil løg og hvidløg og hak dem fint. Brun først kødet i olien i en stor tykbundet gryde. Kom løgene og karry i og svits det hele et par minutter. Hæld væden ved sammen med en lille krydderbuket og evt. salt og peber ( bouillonen er salt !). Læg låg på gryden og lad kødet simre ca. 1 time. Tag krydderbuketten op. Rør risene og safran/gurkemeje i og kog videre under låg. 10 minutter. Rør af og til. Rens porrer og gulerødder og skær dem i tynde skiver. Kom dem i retten sammen med rosiner og kog igen 10 minutter. Spæd evt. med mere væske hvis risene virker for tørre. Rist pinjekernerne på en tør pande. Smag retten til og drys med de ristede kerner.
Opskrift: Susanne Palmqvist